Korte geschiedenis van RIC

RIC is opgericht op 27 april 1931, onder de naam R.K. Roeivereniging R.I.C. De vereniging vindt haar oorsprong op het Sint Ignatius College, waar pater B. (Dick) van Ogtrop S.J. – zelf een begenadigd roeier – een aantal jongens in 1930 de roeisport probeerde bij te brengen. Eerst nog onder de vleugels van de VBWJ (Vereniging tot Bevordering van de Watersport onder de Jeugd), maar na 27 april 1931 onder de eigen naam R.I.C. (Roeivereniging Ignatius College). De eerste tijd woonde de schoolclub in bij Nereus, totdat in de oorlog het botenhuis van die vereniging moest worden afgebroken. Inmiddels had RIC zich in 1942 aangesloten bij de Nederlandse roeibond en in datzelfde jaar werd ook voor het eerst de Head of the River geroeid. Na de oorlog werd RIC een open vereniging met een eigen behuizing, eerst in een oude kolenloods aan de Weespertrekvaart, later in een echt, maar wel wat door de tand des tijds aangetast botenhuis aan de Korte Ouderkerkerdijk. De naam RIC
bleef behouden, maar verloor zijn oorspronkelijke betekenis (en de puntjes tussen de letters).

In 1967 kan RIC na een geweldige geldactie (“’n Ton voor RIC”) een heel nieuw gebouw neerzetten en de vereniging groeit uit tot een grote vereniging. Na een terugval eind jaren zeventig, begin jaren tachtig – met name bij de jeugd – bloeit RIC vanaf het midden der jaren tachtig als nooit tevoren. Het ledental bereikte in 1993 de magische grens van 500 en is sindsdien redelijk constant gebleven.

Bij de statutenwijziging van 2012 is de naam van RIC opnieuw gewijzigd; de vereniging heet nu officieel ‘Roeivereniging RIC’. De vereniging is dus ook in naam niet katholiek meer.

De omgeving van RIC is vanaf 2008 drastisch veranderd: achter het Waternet-gebouw werd een woonwijk aangelegd; de omgeving van RIC werd een prachtig park.

In 2015 was het gebouw aan een renovatie toe en werd er wederom een zeer succesvolle geldactie “twee ton voor RIC” op touw gezet. Na deze grote renovatie van het clubhuis en krachttrainingsruimte in 2016/2017 lijkt RIC te groeien naar 600 leden.

De vloot bestaat inmiddels uit zo’n 90 schepen met in totaal meer dan 200 roeiplaatsen, alle in (zeer) goede staat van onderhoud. Het verenigingsleven is door de jaren heen altijd zeer gezond gebleken en is een van de sterke punten van RIC, al 90 jaar lang.

Wedstrijdsuccessen

Op wedstrijdgebied begint RIC in de jaren zeventig mee te tellen met als absolute hoogtepunten:

  • 1973: Zilver op het EK voor Hellie Klaasse en Andrea Vissers
  • 1978: Zilver op het WK voor Mark Emke in de lichte acht
  • 1990: Bart Peters wint zilver op het WK in de vier zonder stuurman
  • 1994: Kai Compagner en George van Iwaarden winnen zilver op het WK in de Holland-acht
  • 1995: opnieuw zilver voor Kai in de acht
  • Twee keer WK-brons (in 1979 Mark Emke in de lichte acht en 1990 Mark Emke en Frank Gerritse in de lichte vier zonder stuurman)
  • Winst van de Head of the River in 1987, 1990 en 1991
  • 1989: Herman van den Eerenbeemt wint (uitkomend voor een andere vereniging) goud op het WK in de 4x
  • 1991: goud op de WK voor George van Iwaarden en Kai Compagner met coach Theo Haije in de senior-B twee-zonder stuurman
  • Op alle Olympische Spelen van 1976 tot 1996 gaven we acte de presence.
  • 2003: Ellen Maas wordt in Athene wereldkampioen junioren in de twee-zonder.
  • 2003, 2004 en 2006: Martin Lauriks wint WK-zilver in de vier voor mindervaliden. In 2005 wint hij in hetzelfde nummer brons.
  • 2007: Timo van Wittmarschen behaalt bij het junioren wereldkampioenschap een bronzen medaille in de vier-zonder.

De laatste jaren is RIC zowel bij de dames als bij de heren sterk vertegenwoordigd bij de veteranen. Maar ook de junioren behalen goede resultaten: de afgelopen jaren zijn telkens RIC-roeiers uitgezonden naar de Coupe de la Jeunesse en/of Junioren WK.

Ons erelid Mark Emke was de coach van de “Holland-acht”, die op de Olympische Spelen van Athene in 2004 een zilveren medaille behaalde. Sinds begin 2013 is Mark weer actief als bondscoach voor de Nederlandse roei-équipe.

« Index