Schoolroeien

Een van de activiteiten die RIC kent is het schoolroeien. RIC organiseert in het voor- en najaar samen met scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs het schoolroeien.

Wat houdt schoolroeien in ?
Roeien is een hele technische sport én een sociale sport, omdat je vaak met meerdere roeiers in een boot zit en goed moet samenwerken om een boot mooi en snel te laten varen. Tijdens het schoolroeien gaan leerlingen uit een klas in 3 lessen leren roeien onder professionele begeleiding van ervaren coaches (dubbel).
Les 1 – Tijdens de eerste les worden de basisbeginselen uitgelegd en gaan we aan de slag met de techniek en ga ja al het water op in een C-4. Dit is een brede boot voor vier roeiers en een stuurman/vrouw.
Les 2 – Tijdens de tweede les gaan we serieuze roeihalen leren maken en de ploegjes leren samen te roeien ter voorbereiding op de laatste les en misschien wel de nationale schoolroeikampioenschappen.
Les 3 – Met hetgeen is geleerd in de eerste twee lessen wordt de strijd aangegaan. Over een afstand van 500 meter worden er onderlinge wedstrijdjes gevaren. Gemiddeld heeft een klas vier tot vijf boten.
Zie ook – Introductie lessen leren roeien KNRBklik hier

schoolroeien

Waarom schoolroeien ?
Meer jongeren laten sporten en bewegen is belangrijk. Zitten is het nieuwe roken en helaas zitten we steeds meer. Op RIC besteden wij veel tijd aan het jeugdroeien. Roeien is een sport die je individueel kan doen, maar ook in een ploeg. Je bent lekker buiten op het water. Roeien is voor veel mensen/jeugd een nog onbekende sport. Wij willen graag meer bekendheid geven aan de sport roeien en jongeren hier kennis mee laten maken. Hiervoor is een goede samenwerking tussen RIC en de scholen in zowel het basis onderwijs als het voortgezet onderwijs essentieel.

Voor welke klassen ?
Je kan met roeien beginnen vanaf je tiende jaar. Wij richten ons daarom op de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de onderbouwklassen van het voortgezet onderwijs. Bij interesse voor klassen uit de bovenbouw gaan wij graag met u in gesprek. (zwemdiploma is wel vereist)

Het Nationaal Schoolroei Kampioenschap op de Bosbaan – 4 juli
Jaarlijks wordt er door de KNRB (Koninklijke Nederlandse Roeibond) het Nationaal kampioenschap schoolroeien georganiseerd. Scholen uit heel Nederland nemen het dan tegen elkaar op. Deze kampioenschappen vinden plaats op de Bosbaan bij het Olympisch Trainings Centrum in Amstelveen.

Workshop voor vakdocenten
Ter voorbereiding op deze schoolroeilessen organiseert RIC een workshop voor vakdocenten. Tijdens deze workshop geven we meer informatie over roeien, de techniek, materiaal en de begeleiding. En maken we tevens afspraken over hoe we zo goed mogelijk invulling kunnen geven aan de samenwerking.
Heb je interesse om samen met leerlingen van jouw school het roeien te leren vul dan het formulier in, dan nemen we contact op en maken een afspraak voor een workshop voor de vakdocenten van jouw school.  AANMELD FORMULIER VAKDOCENTEN

Bereikbaarheid RIC:
RIC is heel goed te bereiken met het openbaar vervoer of per fiets. Vanaf het Amstelstation of halte Spaklerweg loop je binnen 10 minuten naar de roeivereniging in het park Somerlust.

Meer informatie ?
Zijn er nog vragen? Neem dan gerust contact op met één van de volgende personen hieronder. We gaan graag met je in gesprek.
Commissaris Jeugdroeien – Madeline Mol – Jeugdcommissaris@ricamsterdam.nl M: 06-14525930
Coördinatie Schoolroeien – Frank Gerritsen/Monique Vonk/Pankie Achterberg via schoolroeien@ricamsterdam.nl

 

« Index